{ "title": "Havuçlu Kek", "image": "https://www.havuclukek.gen.tr/images/havuclu-keke.jpg", "date": "23.01.2024 04:14:20", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Havuçlu Kek, çay sofralarının olmazsa olmazıdır. Kısa zamanda hazırlanılabilin en bu tarifin besin değeri çok yüksektir. Aynı zamanda kalori bakımından da masum sayılamayacak derecede kalorisi bulunmaktadır. Atıştırmayı seven çocuklar için harika bir seçenek olacaktır. Kolay kolay bayatlamayan bu tarifi yapıp günlerce tüketime sunabilirsiniz. Cam bir kek fanusu içerisine dilimlenmiş halde koyabilir, evde atıştırmalık bir alternatif hazırlayabilirsiniz. Yine bu tarifi hazırlayıp, arkadaş ziyaretlerinde kullanabilirsiniz.

Özel günlerin özel menülerine bu tarif yakışabilir. İstenirse bu tarifi tek porsiyonluk kek kalıplarında hazırlayıp keyifli bir tüketim elde edebilirsiniz. Zaman sorunu yaşayanlar için bu tarif önceden hazırlanıp dondurucuda muhafaza edilebilir. Çayı boş içemeyenler için ideal bir tatlı seçimidir. İçerisinde bulunan havuç sayesinde vitamin değerleri artmaktadır. Yine içerisinde kullanılan tarçın ve yumurta sayesinde dolu dolu bir tarif olarak bilinmektedir. Bu tarifte hayal gücü kullanılarak içerisine yakışabilecek malzemelerde kullanılabilir. Yemek aralıklarında kan şekeri düşenler için iyi bir toparlayıcıdır. Yine diyet yapanlar için miktarının az tutulmasında fayda vardır. Havuçlu kekin kalori cetveline bakacak olursak değerleri ölçümlemek zor olmayacaktır.

Orta boy bir dilim havuçlu kekin kalorisi, yağ oranı (G) 33.4 karbonhidrat (G) 67.3 protein (G) 9.6 kalori 621.9 olarak belirlenmiştir. Bu bilgiler sayesinde özellikle fazla kilo problemi olanlar ne kadar yiyeceklerinin kararını kendileri verebilirler. Aynı zamanda kilo alamama problemi yaşayanlar bu tarifi yapabilir, diledikleri kadar tüketebilirler.

Havuçlu Kek İçin malzemeleri
Havuçlu Kek Nasıl Yapılır?

Havuçlu kekin hazırlık aşamasına ilk olarak derin bir kâse alarak başlayalım. Kâsenin cam olmasına dikkat edelim, çünkü çırpma esnasında mikser kullanacak olduğumuz için plastik bir kap pek de sağlıklı bir seçim olmaz. Çırpma kabının içerisine oda sıcaklığında beklemiş olan 4 adet yumurtayı dikkatlice kıralım. Yine bu aşamada sağlıklı bir tarif için yumurta ile temastan sonra elleri sabunla iyice yıkamakta yarar vardır. Zira yumurta üzerin çok sayıda sağlık zararlısı mikropların bulunduğunu uzmanlar sürekli teyit etmektedirler. Bu işlemin ardından çırpma kabının içerisine toz şekeri ilave edip, mikser ile 10 dakika kadar çırpalım. Kekin çok kabarmasını isteyenler bu çırpma işlemini verilen süre kadar yapmalılardır. Rengi beyaza yakın olan karışımın içerisine sütü ve sıvı yağını ilave edip, tahta bir kaşık ile karıştırma işlemini sürdürelim.

Bu aşamada çırpma işlemini mikserle değil tahta kaşıkla sürdürmek kekin çok kabarmasında işe yarayacaktır. Bu aşamadan sonra kek malzemesinin içerisine iyice yıkanmış ve rendelenmiş olan havuçları da ilave edip hafif hafif karıştıralım. Kekin hazırlık aşamasının son adımları olan toz tarçın ve dövülmüş ceviz ilavesini de yaptıktan sonra kuru malzeme ilavesine geçelim. Geniş bir tepsinin içerisine önce unu sonrasında vanilya ve kabartma tozunu elek ile iyice elemek kaydıyla hazırlayalım. Bu işlem kekin kabarmasına yardımcı olmak içindir. Elenmiş ve içerisi hava dolmuş olan kuru malzemeyi azar azar sıvı malzeme içerisine ilave edelim. Bu işlem sırasında çırpma değil karıştırma tekniğini kullanalım. Aksi takdirde kek istenen ölçüde kabarmaz ve başarısız bir sonuç elde edilir.

Pişirme işlemine geçmeden önce iyice yağlanmış olan kek kalıbının içerisine hamuru koyalım ve düzlenmesini sağlayalım. Kekin içerisinde bulunan fazla havayı çıkarmak için kek kalıbının alt kısmına el darbeleri ile vuralım. Böylece kek içerisinde bulunan hava dışarı çıkacaktır ve kek sünger gibi kabaracaktır. Bu işlemin sonunda hiç ısıtılmamış fırının orta kısmına keki yerleştirelim ve fırını 200 dereceye ayarlayalım. Bu yöntem şundandır ki kek fırın ısınana kadar iyice mayalanır ve kendiliğinden kabarır. Kabarma işleminden sonra iyice ısınan fırın keki olduğu gibi pişirir. Kekin pişme süresi 30 dakikadır. Bu sürenin sonunda keki fırından çıkarmadan önce kürdan ile pişip pişmediği ölçülmelidir. Bu işlem şu şekilde yapılır. Kuru bir adet kürdan kekin en kalın yerine batırılır, geri çıkarıldığında eğer kurdan kuru vaziyette çıkarsa kek başarılı bir şekilde pişmiş demektir. Bunun aksi bir durum yaşanırsa kek bir süre daha pişirilmelidir. Yine pişip pişmediğini anlamanın bir diğer yolu kek üzerinde oluşan renktir. Eğer kekin üzeri koyu pembe bir hal almışsa kek başarı ile pişmiş demektir. Pişme işlemi sonlandırılan havuçlu kek soğuması için fırın dışına alınır. Soğuma süresi yaklaşık 35 dakikadır. Tamda bu aşamada şunu da belirmekte yarar var. Eğer kek sıcak olarak dilimlenirse hamur olabilir ve bu durumda kekin genel görünümünü etkiler.

Pişmiş ve iyice ılımış kek dilimlenmeye hazırdır. Keki dikkatlice dilimleyelim ve servis kabına yerleştirelim. Kekin sunum aşamasında bütün ceviz parçaları görsellik katacaktır. Başarı ile hazırlanmış olan havuçlu kek servise hazırdır.
Afiyet olsun.
" } ] }